suntem prieteni cu toti si pentru orice problema incercam sa ne sfatuim si sa ne fim alaturi... si daca e nevoie schimbam scutece sau gatim impreuna
miercuri, 6 iunie 2012
gradina de vis in ghiveciul din fereastra
Plantele folosite ca mirodenii si condimente in mancaruri pot fi crescute in casa pe perioada iernii; astfel va veti putea bucura de gustul lor chiar daca afara zapada viscoleste prin colturile gradinii. Nu aveti nevoie de surse de iluminare speciale, aceste plante cresc foarte bine cu lumina care vine prin fereastra. Iata 10 astfel de ierburi care se preteaza cel mai bine la conditiile din casa / de pe pervaz; cea mai inteligenta tactica este sa le tineti fericite si sanatoase pana cand le veti putea planta afara, in gradina
Busuioc- plantati semintele in vase asezate pe pervazul unei ferestre orientate spre sud, astfel vor beneficia de mai multa lumina si caldura.
Hasmatuchi- semintele se sadesc vara tarziu; creste bine in conditii de lumina slaba dar temperatura trebuie sa fie de intre 18 - 21 grade Celsius.
Oregano - cel mai bine este sa plantati in casa un butas procurat prin taierea unei ramuri din planta din curte; plantati-l intr-un ghiveci si tineti-l langa o fereastra orientata spre sud.
Patrunjel- fie incepeti cu seminte, fie dezgrpati o parte din radacina din gradina, la sfarsitul sezonului; patrunjelul iubeste soarele direct, dar va creste incet pe pervazurile orientate spre est sau vest.
Rozmarin - se incepe cu un butas care se tine intr-un pahar cu apa pana face radacini; se tine la o fereastra orientata spre sud.
Salvia- se porneste cu un butas de la o planta din gradina; tolereaza bine aerul uscat din interiorul casei, dar are nevoie de lumina puternica, deci trebuie asezat la o fereastra dinspre sud.
Tarhon- pentru cresterea lui ca planta de interior, este necesar sa il lasati sa intre in perioada de repaus toamna tarziu sau la inceputul iernii; Mutati in ghiveci o planta matura si lasati-o afara; dupa ce i s-au uscat frunzele aduceti-l in casa, in cea mai racoroasa camera si tineti-l acolo cateva zile, dupa care mutati-l in fata unei ferestre orientate spre sud, pentru a beneficia din plin de lumina. Se trateaza cu o substanta fertilizatoare, lichida.
Cimbru - il puteti creste in casa, fie printr-un butas lasat sa prinda radacini, fie prin dezgroparea unei plante din gradina si plantarea ei in ghiveci. Cimbrul prefera soarele direct dar creste bine si la ferestrele dinspre est sau vest.
Cimbrisor - ruda mai putin cunoscuta a cimbrului, cimbrisorul are o aroma mai suava si este potrivit pentru a da un gust aparte fripturilor de miel, oaie, dar se poate folosi si pentru peste. Cel mai bine in apartent creste intr-o jardiniera, deoarece are nevoie de spatiu sa se intinda. Ca si cimbrul, are nevoie de cat mai multa lumina.
Maghiran - frunzele sale sunt o companie apreciata de orice friptura de vita. Maghiranul creste bine in orice ghiveci, sub forma unei tufe din care puteti culege frunzulitele. Are nevoie de lumina multa, se uda ponderat.
Cum prind radacini butasii
Multe ierburi, inclusiv oregano, cimbrul, rozmarinul si salvia se inmultesc cel mai bine prin butasi, adica prin ramuri rupte din plantele mature, care cresc in gradina. Pentru a obtine un butas, taiati o parte lunga de aproximativ 10 cm din varul ramurii. Se dau deoparte frunzele din partea inferioara a butasului, iar codita se baga intr-un pahar cu apa; pentru a asigura un mediu si mai umed, paharul se poate acoperi.
"Carantina" plantelor
Inainte de caderea primului inghet, toamna (cand inca vremea este destul de calduta), incepeti sa mutati ierburile aromate din ghivece in locul in care le veti tine peste iarna. In loc sa le aduceti direct in casa, puneti-le mai intai, pentu cateva saptamani, intr-o zona de "tranzitie" luminoasa si cu temperaturi scazute, cum ar fi un garaj, un hol sau o terasa / balcon inchis.
Odata ce s-au obisnuit cu temperatura mutati-le intr-o zona in care sa primeasca multa lumina (ferestrele orientate spre sud sunt cele mai luminoase, urmand apoi cele dinspre est sau vest). Protejati plantele de caldura excesiva si de aerul uscat. Majoritatea prefera temperaturi in timpul zilei de 18-21 grade Celsius, desi rezista si la mai mult; mai important este insa ca peste noapte temperaturile sa scada cu cel putin 10 grade fata de cele din timpul zilei, pentru a simula conditiile de afara. Cu exceptia busuiocului, toate plantele enumerate mai sus vor rezista si la temperaturi de 4 grade Celsius. In zilele cu temperaturi mai blande, puteti sa duceti afara ghivecele; nu uitati sa le stropiti din cand in cand cu apa pentru a le curata de praf.
Apa, lumina si temperatura
Majoritatea plantelor prefera sa fie bine udate, dar nu sa stea in pamant imbibat cu apa. De aceea, un drenaj bun este foarte important. Planta se uda numai de deasupra (se toarna apa pe pamant), cand pamantul e uscat. Adaugati nisip in amestecul de pamant sau puneti pietricele pe fundul ghiveciului, inainte de plantare.
Controlul daunatorilor
Alegeti cu atentie pamantul in care asezati plantele. Amestecurile care se gasesa in comert sunt bune. Rezistati tentatiei de a folosi pamantul din gradina. Mai mult, atunci cand luati planta din gradina si o aduceti in casa, inlaturati cat mai mult din pamantul din jurul radacinilor, fara a le rupe. Tineti speciile transplantate departe de celelalte plante de apartament, timp de cateva saptamani (pana acestea se obisnuiesc cu temperaturile din casa). Daca vedeti cumva vreo insecta pe una din plante, in aceasta perioada de "carantina", atunci mai bine o duceti inapoi in gradina.
Daca, in ciuda tuturor masurilor de precautie, plantele din interior sunt atacate de daunatori, atunci ajutati plantele oferindu-le conditii bune de lumina si temperatura, precum si bai regulate. Nu uitati ca o planta slabita ca urmare a conditiilor de temperatura ridicata si umiditate scazuta din apartament / casa este atacata mai usor de afide si acarieni decat una sanatoasa.
Daca folositi spray-uri sau alte solutii pentru a indeparta daunatorii, nu uitati ca aceste solutii trebuie sa intre in contact direct cu insectele pentru a fi eficiente. Planta bolnava se stropeste seara (NICIODATA cand e soare puternic), pentru ca lichidul sa nu se usuce, iar dimineata se spala frunzele.
In decembrie, reduceti cantitatea de apa si fertilizator, dar imediat ce zilele incep sa creasca, pe la mijlocul lui ianuarie, adaugati compost si fertilizati. Daca pamantul din ghivece s-a strans, afanati-l cu o furculita, dar cu grija, pentru a nu rupe radacinile plantei. Februarie este de obicei cea mai buna luna pentru plantele de interior / apartament, pentru ca lumina este foarte puternica. Pana in martie, plantele vor incepe sa inmugureasca, iar in aprilie este bine sa le scoateti afara in zilele mai calde. Dupa aceea, nu va mai fi mult si plantele vor fi gata sa se intoarca in gradina.
Condimentele din balcon
Busuiocul, cimbrul, mararul, oreganul, melisa, salvia, tarhonul sau levantica pot fi plantate chiar de tine, astfel incat sa nu mai fii obligata
sa mergi de fiecare data la piata.
Nu conteaza ca stai la bloc sau la curte. Daca „te deranjezi” sa le plantezi, vei avea nenumarate avantaje: sunt plante verzi, aromate si foarte utile pentru mancaruri.
Busuioc. Se seamana in aprilie si are nevoie de apa pana se dezvolta tufa. Se poate tunde de circa trei ori pana in toamna, cand va muri. Lastarii se vor usca in locuri aerisite si umbrite. Se foloseste in sosurile fripturilor, in cosmetica, se fac ceaiuri, si daca il asezi intre rufe, acestea vor mirosi a proaspat. Exista mai multe varietati: cu frunzele verzi sau rosii, cu miros de lamaita etc.
Cimbru. Exista doua soiuri: de gradina (se seamana in fiecare vara) si de munte (il tunzi toamna si ramifica primavara). Se recolteaza de obicei cand este inflorit pentru ca atunci planta este cea mai aromata. Pe vremuri era folosit in medicina pentru limpezirea vederii, imbunatatirea auzului si a digestiei, iar englezii il puneau in budinci si in produsele de patiserie. Orice gospodina stie ca cimbrul poate masca anumite defecte ale mancarurilor.
Levantica. Este o planta perena care se poate inmulti atat prin despartirea tufei, cat si prin semanat. Nu este pretentioasa si poate fi utilizata si in bucatarie. Se spune ca mierea de levantica este deosebit de fina, iar jeleurile, bomboanele si lichiorurile cu acest parfum sunt delicii pentru cunoscatori. Ceaiul are efect tonic si calmant, iar otetul da un parfum deosebit salatelor.
Salvie. Semanata primavara sau toamna in gradina este folosita cu succes tot timpul anului in bucatarie. Da savoare fripturilor si condimenteaza preparatele cu oua si salatele. Ceaiurile sunt bune pentru bronsita, reumatism si detoxifierea organismului. Pana te obisnuiesti cu aroma, este bine sa o folosesti in cantitati mai mici.
Tarhon. Desi rezista la frig, vrea sa aiba vara mult soare. Se inmulteste prin butasi sau prin despartirea tufei, iar lipsa apei duce la lemnificarea tulpinii. Borsul de tarhon, puiul cu tarhon si ouale napoletane sunt cateva preparate care te pot convige sa folosesti aceasta planta in bucatarie.
Marar. Usor de inmultit prin seminte, este cunoscut de toata lumea. Nu cred ca exista mancare careia sa nu i se potriveasca aroma deosebita a mararului. Placintele cu branza sarata si marar sunt un desert sau un aperitiv deosebit.
Oregan. Se seamana primavara sau toamna si este peren. Are o aroma picanta, patrunzatoare care seamana cu cea a cimbrisorului. Se utilizeaza la prepararea pizzei, a macaroanelor, dar da o savoare deosebita branzeturilor sau untului. Supele de tomate, de fasole sau fripturile sunt mai deosebite daca li se adauga putin oregan.
Melisa. Este o alta planta perena pe care poti sa o semeni primavara sau ii poti desparti tufa (primavara sau toamna). Parfumul, asemanator celui de lamaita, ii asigura un loc important in patiserie (prajituri, tarte, inghetata), dar si in prepararea lichiorurilor sau a bauturilor racoritoare. Ceaiul este bun in cazul durerilor de cap, a ametelilor si inlesneste digestia.
Rozmarin. Se poate cultiva ca planta de apartament, dar vara trebuie sa-l scoti afara. Se inmulteste prin seminte sau prin butasi facuti primavara. Este o planta utilizata universal: decorativa, pentru ceaiuri, aromatizant pentru toate tipurile de carne si legume.
eu am deja cateva mirodenii dar si cateva sire de ardei iute, am si 3 fere de fasole si un ghiveci cu capsuni normale de gradina care m-au rasplatit deja cu o capsunica mica... mai am puse seminte intr-o jardiniera dar abea se vad plantutele...astept sa mai creasca sa pot sa le mut in ghivece:))
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu