marți, 12 iunie 2012

retete de cozonac TESTATE

Aluaturile de cozonac sunt cele mai crescute si mai pufoase aluaturi si ele trebuie facute cu atentie si rabdare. Aluaturile, in functie de elasticitate, sunt de doua feluri aluaturi tari si aluaturi moi. Aluaturile pentru cozonac sunt aluaturi moi, pe baza de oua si un ingredient pentru dospire. Aluatul de cozonac e foarte delicat si sensibil si daca e sa ma gandesc la sfaturile bunicii, pe scurt, pentru a prepara un cozonac bun, trebuie sa tinem cont de urmatoarele principii generale: In bucatarie trebuie sa fie foarte cald si sa nu fie deloc curent; Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei (in afara de lapte); Vasul de la mixer trebuie sa fie cald (clatiti-l cu apa fierbinte si apoi stergeti-l); Nu opariti drojdia! Lichidele trebuie sa fie calde, dar nu fierbinti; Nu puneti prea multa faina; adaugati cate putina si framantati bine de fiecare data; Aluatul trebuie sa fie un pic lipicios la pipait, dar sa nu se lipeasca de vas, si elastic, cu consistenta asemanatoare cu lobul urechii; Framantati fara mila; Nu umblati la usa de la cuptor in primele 20 de minute de coacere. Reteta in general Aluatul pentru cozonac se face in general din: faina; oua; lapte sau apa; zahar; drojdie de bere. Principii de preparare Drojdia se desface in lapte sau apa, se amesteca cu un pic de faina si se lasa la crescut, la cald. Se amesteca compozitia de mai sus cu faina si restul ingredientelor si se lasa la crescut la cald. Se coace in cuptorul cald, la foc mare, pentru inceput si apoi la foc potrivit. Vezi prepararea aluatului de la reteta Cozonac . In timp si din experienta am mai gasit cateva lucruri de care e bine sa tinem cont. Cozonacul va fi mai pufos daca acoperim forma in care se coace la cuptor cu o hartie de pergament unsa cu grasime. Cozonacii care s-au intarit devin iarasi pufosi, daca ii invelesti in folie de aluminiu si ii bagi 20 nminute la cuptor. Cozonacul se framanta pana se desprinde de pe maini, atunci este gata. Daca scoatem cozonacul si il ungem cu ulei deasupra, va fi tot timpul moale. Nuca se opareste cu putin lapte inainte de a face umplutura, pentru a disparea gustul amar. In aluatul cozonacului se adauga o lingura de untura, pentru a fi mai fraged. Daca nu vreti cozonac impletit, intindeti foaia intr-un dreptunghi lat cat e tava de lunga si faceti un rulou mare si gros. Pentru un cozonac cu stafide, presarati stafide pe foaie inainte de a o rula; reduceti timpul de coacere cu 5-10 minute. Cozonac de post Ingredientele gospodinei pentru cozonacul de post: 1 kg faina 500 g apa plata 500g zahar 200 g margarina cu continut hipolipidic 200 ml ulei 50 g drojdie 1 esenta de vanilie preparare Cozonaci de Post Luam din dulapul fermecat al oricarei gospodine, o ceasca de ceai si o umplem cu putina apa calduta, indulcita cu putin zahar, peste care desfacem micul pliculet de drojdie…. Pasul urmator : maiaua ! Scopul e de a obtine un aluat omogen Dupa aceea uleiul, faina, si coaja de lamaie si framantam bine. La sfarsit desfacem sticluta cu esenta de vanilie si o turnam peste , si framantam bine. Urmand ca dupa aceea sa o punem la dospit Vom imparti aluatul in 2 4 bucati, cate tavi avem la dispozitie si depozitam la cuptor timp de 40 minute la un foc potrivit. Urmariti sfatul de la punctul 4 E necesarmente util ca plasarea alautului sa se faca intr-o tava bine infainata, partial unsa cu ulei .sfatul editorilor www.cozonaci.info e acela de a mai lasa pe suprafata aragazului, pentru 10 minute, tavile ! Astfel coca va mai creste cu inca 20% ceea ce va insemna un aport deosebit la final, cand le vom scoate din cuptor.Si vom obtine astfel un cozonac baban, chiar si cu lipsa oualelor !. E un cozonac de post, dar foarte gustor ! Cozonac moldovenesc traditional romanesc Categoria : Cozonaci de Paste Tags: cozonac din moldova, cozonac moldovenesc, cozonac specific traditional, cozonac traditional Ingredientele gospodinei: 1000 g de faina 1000 ml lapte 100 g unt 150 ml ulei 500 g zahar 500 g nuci 200 g de stafide 10 galbenusuri de ou 1 cubulet mic drojdie de bere 10 grame cacao 9 (3 linguri mari cu varf) 2 sticlute de de rom Mod de preparare a cozonacului traditional : 1. Mai intai si mai intai trebuie sa ne ocupam de lapte.Impartim cantitatea in doua masuri egale si le depozitam in doua boluri.Specificatiile le veti primi la subpunctele urmatoare 2. Continut unu lapte: desfacem drojdia frecata cu zahar si adaugam treptat faina .Avem in vedere o masa consistenta.Amestecam bine ! si o punem la crescut !Acest continut il vom adauga la numarul 4. 3. Continut doi lapte : amestecam cu zahar si lasam la racit 4 Cand maiaua va fi crescut ( continutul de la nr. 2) o aduagam peste faina cernuta bine, si facand un mic spatiu in ea,ca si cum am bate in masa de lucru, adaugam « maiaua » dar si galbenusurile si laptele indulcit si racit de la punctul 3. ( Gospodinele care ne urmarsc de ceva timp, cunosc faptul ca e una din retetele cand laptele se indulceste separat …si pe urma se adauga la continutul nr 4. In celelate retete de pe siteul nostru , laptele se indulceste fix cand adaugam si ouale. Sa fie oare asta o cheie a pufozitatii crescute a cozonacilor traditionali ( ramane de vazut !).Astfel adaugam si faina si framantam bine pana cand avem o masa consistenta pe care o punem sa creasca intr-un lighean de bucatarie si apoi rulam cantitati moderate pline cu umplutura de mai jos, avand grija sa le impaturim asemeni cozonaceilor. pentru umplutura cozonacacului moldovenesc traditional, gospodina va proceda astfel : albusurile ramase de la aluat le batem pana cand acestea devina o masa spumoasa si omogena adaugam treptat zahar si avem grija ca acesta sa se incorporeze masei spumoase adaugam ulterior 100 ml lapte incalzit + nucile date la masina de tocat +cacao ( cele 10 g) decoram placa de coca, apoi o rulam asa cum am mentionat la subpunctul 4 de mai sus ultimul paragraf, adica rulam asemeni cozonacilor ,astfel incat sa avem o planseta de aluata asa cum era si normal se intinde aceasta umplutura peste plansetele de aluat plansetele de aluat sunt bucati din aluatul final de la « timpul unu » prezentat mai sus, intinse cu facaletul pe o masa de lucru, dupa ce aceasta in prealabil a fost infainata bine.Acest proces fiind primordial pentru procesul de coacere rulam cu grija plansetele , le lipim la capat prin impaturire, si le depozitam cu grija in recipientele de copt avute la dispozitie. Se recomanda o cantiate potrivita de aluat pentru recipientul de gatit in cauza. se recomanda inainte de plasarea in cuptor, depozitarea tavii ptr inca 10 30 minute la loc cald, pentru ca coca sa mai creasca cu pana la 20% cozonac Ingrediente cozonac umplut: 1 kg faina 2 oua intregi 2 galbenusuri 1/2 l lapte 50 g drojdie 150 g unt (sau untdelemn) 200 g zahar tos vanilie coaja de lamaie sare. Modul de preparare a retetei: Faina si celelalte ingrediente se aduc in bucatarie cu o zi inainte de a se prepara cozonacul pentru a se acomoda cu temperatura. Drojdia im¬preuna cu o lingura de zahar se dizolva intr-o ceasca cu putin lapte caldut. Se adauga doua linguri cu varf de faina si se bate bine amestecul cu o lingura de lemn. Se lasa sa dospeasca aproximativ 30 minute, dupa care se pune peste faina, adaugand apoi pe rand cele doua oua intregi, galbenusurile, zaharul dizolvat in laptele caldut, sarea necesara, vanilia si coaja rasa de lamaie. Aluatul de cozonac trebuie sa fie potrivit de moale. Se incepe framantatul adaugand cate putin unt (untdelemn) pana ce aluatul este gata; se considera ca aluatul este suficient de framantat, atunci cand se ridica la suprafata sa mici basicute si cand se desprinde cu usurinta atat de pe maini cat si de pe vasul in care se framanta. Vasul se acopera cu un servet curat si cu o patura usoara si se lasa la dospit intr-un loc caldut, ferit de curenti reci de aer, timp de 3-4 ore. Se ia o bucata din aluatul de cozonac pregatit normal si pe o planseta presarata cu faina se intinde o foaie de grosimea unui deget. Deasupra se presara nuca macinata amestecata cu zahar, vanilie, coaja de lamaie sau se intinde un strat de marmelada sau mac fiert cu putin lapte cu zahar etc. Se ruleaza si se asaza intr-un vas uns bine cu unt sau untura. Se lasa cozonacul sa creasca in vas, dupa care se unge cu ou si se da la cuptor. cozonac Iti trebuie: 30 g drojdie uscata 600 g faina 100 g zahar pudra 200 g unt 3 linguri lapte 3 oua cojile de la o portocala si de la o lamaie 200 g stafide (albe si rosii) 100 g caise uscate migdale prajite si pisate sare Pregatesti asa: Se omogenizeaza drojdia uscata in trei linguri cu lapte cald si se amesteca apoi cu o lingurita de faina, lasand aluatul sa creasca, la caldura, cam 20-30 de minute. In faina proaspat cernuta se amesteca drojdia preparata, sarea, adaugand pe rand untul moale, zaharul si ouale. Aluatul astfel format se framanta bine pana devine usor de modelat. Se adauga stafidele, caisele taiate marunt, migdalele si coaja de lamaie si portocala (rase fin). Se unge bine cu unt o cratita cu pereti inalti si se tapeteaza cu faina. Tot aluatul, sub forma de minge, se pune in cratita. Se lasa la crescut cam o ora, intr-un loc caldut, acoperit cu un prosop curat si putin umezit. Apoi se unge cu ou batut si se baga in cuptorul preincins, la foc mic, 45 de minute. Pofta buna! cozonaci 1 lingurita de drojdie uscata (3 gr.) 1/4 cana de apa calduta (50 ml.) 1/4 cana de zahar (4-5 linguri de zahar) Un praf de sare 3 galbenuse 1/2 cana de smantana (8 linguri rase de smantana) 8 Linguri de unt (110 gr.) 3 1/2 cani de faina (500 gr.) Vanilie Coaja rasa de lamiie sau portocala daca ai robot sau masina de paine se pun toate ingredientele inauntru si se framanta bine. se scoate din cuva si se pune la crescut in vas uns cu unt, la loc ferit de curent. daca framantati cu mana: se topeste drojdia in apa calduta. Intr-un castron mai marisor se pune faina la care se adauga zahar, sare, galbenusurile, smantana, vanilia si coaja de fructe impreuna cu drojdia inmuiata. Se framinta un aluat potrivit de tare. La inceput va fi lipicios pe mana dar incet incet adaugati unt in timp ce framintati, pana ce aluatul se desprinde de pe mana si de pe castron. Cam 20-30 minute. Daca e prea moale sau prea tare atunci adaugati un pic de lichid sau fain, foarte putin cite o lingurita o data) si mestecati pina revine la punctul in care nu se mai lipeste. se lasa la crescut pana si-a dublat volumul. apoi se taie aluatul in 4 bucati. Se intinde o bucata de aluat cu palma incetisor pina se face un dreptunghi de lungimea tavii in care se va coace. Se umple cu umplutura dorita si se ruleaza. Se unge tava cu unt si se aseaza cozonacul in ea. Se lasa la cald sa dospeasca. (30 minute) De obicei cind cozonacul a crescut pina la marginea de sus a tavii …e bun de bagat la cuptor. Inainte de a baga cozonacul la cuptor se bate un ou cu 1 lingura de lapt si se unge cozonacul, peste ou se presara zahar sau seminte de susan. Se coc la 180°C 30 - 35 minute. (reteta este de pe culinar, a mamei celeste). cozonac Iti trebuie: 6 oua 600 g zahar 1/2 l lapte 2 kg faina 75 g drojdie 2 lingurite sare coaja rasa de lamaie zahar vanilat esenta de rom cacao rahat nuci tocate 1/2 ulei. Pregatesti asa: Cerni faina de doua ori pentru a fi mai afanata. Incalzesti jumatate din cantitatea de lapte si il torni peste faina pentru a o opari. Pana se raceste, pui drojdia intr-o farfurie, peste ea pui putin zahar si lasi sa se inmoaie, dupa care o adaugi la faina, amesteci bine si lasi putin la crescut. Intre timp, separi galbenusurile de albusuri. Albusurile le bati spuma cu zaharul, mirodeniile, sarea si coaja rasa de lamaie, iar galbenusurile le amesteci cu putin ulei. Adaugi galbenusurile peste albusuri. Compozitia astfel obtinuta, o torni peste faina si maia, incorporezi toalei faina si adaugi lapte cat este necesar. Framanti aluatul, adaugi uleiul putin cate putin si continui framantarea inca 30 de minute. Scoti un sfert din compozitie, o amesteci cu cacao pana ajungi la culoarea dorita, adaugand si putin ulei. Lasi la crescut cat este necesar. Dupa ce a crescut, imparti aluatul alb si cel cu cacao in patru parti fiecare. Iei fiecare parte alba, o intinzi, iar peste, adaugi cealalta parte cu cacao, pui rahat, nuci, stafide si rulezi formand cozonacii pe care ii asezi in forme. Ii lasi la crescut, apoi ii ungi cu ou si presari zahar pe deasupra. Bagi cozonacii la cuptorul preincalzit pentru 45-50 de minute, pana prind o culoare frumoasa. Pofta buna! cozonac Ingrediente 1 kg faina, 500 ml lapte, 17 linguri ulei, 3 oua, 250 g zahar, 50 g drojdie, 3 pliculete zahar vanilat, coaja de la o lamaie, un varf de cutit sare, Pentru umplutura: 200 g zahar, 5 linguri apa fierbinte, 3 linguri cacao, 200 g nuca macinata, Mod de preparare Drojdia se dizolva in putin lapte caldut si o lingura zahar. Se adauga o lingura faina si se lasa la crescut. Laptele se pune la fiert impreuna cu zaharul, coaja de lamaie, zaharul vanilat. cand incepe sa clocoteasca se ia de pe foc si se rastoarna peste faina, se amesteca bine(atentie ca laptele este fierbinte), cand se raceste usor se adauga ouale batute si se framanta. se adauga si drojdia. Se adauga uleiul incalzit usor si se framanata bine, aproximativ 30 minute. Aluatul se acopera apoi cu un prosop de bucatarie si se lasa la crescut, la loc caldut, 1-2 ore. Se verifica daca s-a dublat volumul. In acest timp se prepara siropul: apa se incalzeste si se adauga zaharul, cacao. Cand aluatul a crescut se imparte in doua jumatati. O parte se intinde cu mainile pe o plansa unsa cu ulei. Jumatate din siropul obtinut din zahar, apa si cacao se intinde pe toata suprafata si se presara cu jumatate din nuca macinata. Se ruleaza si se pune in tava de cozonac, care a fost unsa si tapetata cu faina. Cantitatea de aluat nu trebuie sa depseasca jumatate din marimea tavii. La fel se procedeaza si cu cealalta jumatate de aluat ramasa. Cozonacul se lasa apoi sa creasca pana se umple forma. Inainte de a fi pus in cuptor se unge cu ou batut. Se coace la foc potrivit 40-45 minute, se verifica cu o scobitoare. Se scoate apoi din forma si se tapeteaza cu zahar vanilat sau zahar pudra. Aluatul se mai poate umple cu rahat sau stafide. cozonac Pentru aluat iti trebuie: 1/2 kg faina 20 g drojdie 100 g zahar 4 linguri zahar 1 pahar lapte 3 oua sare. Pentru crema iti trebuie: 100 g unt 100g zahar 50 g stafide (optional) 2 sticlute esenta de rom. Pentru sirop iti trebuie: 1 pahar de lapte 2 linguri de zahar. Pregatesti asa: Amesteci drojdia cu 1 lingurita de zahar, 1 lingura de faina si una de lapte si lasi maiaua la crescut timp de 15 minute. Torni maiaua in mijlocul fainii, pui un praf de sare si tot zaharul si incepi sa framanti aluatul, incorporand pe rand laptele caldut si 2 oua. Cand aluatul se desprinde de lighean e semn ca e bine framantat. Il acoperi cu un prosop curat si-l lasi la dospit. Intre timp, pui stafidele sa se inmoaie in esenta de rom, iar untul il freci spuma cu zaharul. Cand a crescut bine cozonacul ii intinzi, il ungi cu untul frecat cu zahar, presari stafidele scurse, il rulezi si tai sulul in 7 bucati. Ungi o cratita cu marganna, o tapetezi cu faina, presari 4-5 linguri de zahar si asezi bucatile de aluat cu taietura in sus, in forma de floare, il ungi cu ou batut si-l dai la cuptor pentru 30-40 de minute. Fierbi laptele cu zaharul si cand cozonacul e gata, torni siropul, il lasi sa se patrunda putin. Portii: 10-12 portii Pregatire: 1 ora Coacere: 30-40 minute Bucatarul te invata: Alege o cratita ca sa coci cozonacul pentru ca acesta sa aiba loc sa creasca. Cum servesti: Il scoti din cratita,il asezi pe un platou si-l aduci la masa intreg. Ingrediente pentru 2 cozonaci pufosi. 1.Ingredinte pentru aluatul de cozonac: 1 kg de faina superioara de tip 00 ( lasata la cald peste noapte); 2 pliculete de drojdie uscata; 250 gr de zahar ( daca folosesti zahar din trestie de zahar mareste cantitatea); 500 ml de lapte; 200 gr de unt topit; 5 galbenusuri ( de prefeat ouale ecologice); 1 lingurita rasa de sare; ceva coaja rasa de lamaie si de portocala; 2 esente de rom; 4 pliculete de zahar vanilat. 2.Ingrediente pentru umplutura cu nuca: 250 gr de nuca macinata; 4 linguri de lapte ( de preferat laptele bio cu 1,5% grasime); 5 linguri cu varf de zahar; 2 esente de rom; 1 lingura cu varf de cacao. 3.Ingrediente pentru umplutura cu stafide: o punga de stafide; putin zahar brun; 4.Ingrediente pentru uns cozonacii: 1 galbenus; 30 ml de lapte. Cum sa fac cozonac pufos: Pune nuca macinata intr-un castron, adauga cacaoa, zaharul, esentele de rom, laptele si amesteca pana la omogenizare. In alt castron pune stafidele, acopera-le cu apa si lasa-le sa se inmoaie cam 45 de minute, apoi pune-le la scurs intr-o strecuratoare de inox. Pregateste aluatul cozonacilor pufosi: incalzeste laptele, pune-l intr-un bol, adauga zaharul si zaharul vanilat si amesteca pana la dizolvarea acestuia. Intr-un castron mare pregateste maiaua astfel: cerne o mana de faina peste care adauga pliculetele de drojdie si cateva linguri din laptele in care ai dizolvat zaharul. Amesteca ingredientele pana se formeaza un aluat, pudreaza cu faina si lasa la dospit 20 de minute, intr-un loc caldut. Intre timp amesteca galbenusurile cu un praf de sare, adauga apoi coaja rasa de la citrice si amesteca pana la omogenizare. Intr-un lighean de inox cerne de doua ori faina lasata la cald peste noapte, adauga maiaua crescuta, galbenusurile, laptele ( in care ai dizolvat cele doua tipuri de zahar), zaharul vanilat ramas si esentele de rom. Amesteca ingredientele pana ce obtii un aluat si incorporeaza, putin cate putin untul ( ia cate putin unt pe palma si framanta pana ce il incorporezi pe tot). Framanta aluatul de cozonac foarte, foarte bine timp de 30 de minute, presara-l cu faina, acopera ligheanul cu o panza sau prosop curat si lasa aluatul la dospit 90 de minute, intr-un loc caldut. Intre timp unge suprafata de lucru cu un strat subtire de ulei si, dupa ce aluatul a crescut, rastoarna-l ( pe masa de lucru) si imparte-l in doua parti egale, pentru 2 cozonaci. Ia una dintre cele doua parti de aluat si fragmenteaz-o in alte doua parti egale pe care le intinzi una langa alta ( ai grija sa nu se lipeasca intre ele), le presari cu umplutura de nuca si le rulezi, pe rand. Impleteste cele doua rulouri si pune-le intr-o tava de cozonac tapetata cu hartie de copt unsa cu ulei. Ia acum cealalta parte de aluat si fragmenteaz-o in alte doua parti egale pe care le intinzi una langa cealalta, le presari cu stafide inmuiate si scurse si cu putin zahar brun, apoi le rulezi, pe rand. Impleteste cele doua rulouri si pune-le intr-o tava pentru cozonac tapetata cu hartie de cop unsa cu ulei. Lasa cozonacii, in tavi, la crescut pentru 40 de minute, la loc caldut ( fara curent), apoi unge-i cu albusul de ou mestecat cu putin lapte si lasa-i ca atare ori presara-i cu zahar brun, mac, nuca macinata sau susan. Introdu tavile in cuptorul preincalzit la 180 de grade si lasa cozonacii la copt timp de 40-45 de minute dupa care scoate-i si acopera-i cu un prosop curat. Cozonac de post Ingrediente toate ingredientele la temperatura bucatariei: 500 de grame de faina 000 - eu am folosit 440 de grame de faina 000 si 60 de grame de faina tip 400 (de grau dur), daca folositi doar cea 000, probabil va trebui sa micsorati putin aportul de lichid; 40 de grame de drojdie de bere proaspata; 250-270 ml. de suc carbogazos, de culoare galbena; 80 de ml. de ulei; 60 de grame de zahar (are zahar si sucul, nu e nevoie de mai mult); 1 lingura de esenta de vanilie (sau 1 plic de zahar vanilat); coaja rasa de lamaie; 1 praf de sare; umpluturi la alegere, eu am folosit rahat si paiete de ciocolata neagra (tot de post) Mod de preparare 1. Se cerne faina intr-un bol. Se face loc la mijloc, in golul format se pune drojdia, jumatate din zahar si cate putin suc (3-4 linguri), amestecand continuu pana se dizolva. Se asteapta sa creasca maiaua, intr-un loc ferit de curent, pana ce se umfla bine. 2. In acest moment, eu am golit continutul bolului, restul de suc, uleiul, zaharul, sarea, vanilia si coaja de lamaie in masina de paine, selectand programul de framantare de 15 minute (evident, se poate framanta si cu mana, trebuie sa se obtina un aluat nelipicios, fara a fi tare, care incepe deja sa formeze basicute de aer in interior). 3. Am uns un bol cu ulei iar aluatul framantat l-am asezat inauntru, intorcandu-l pe toate partile sa se acopere cu o pelicula fina de ulei: Am acoperit bolul si l-am pus intr-un loc caldut, asteptand sa creasca aluatul, pana si-a dublat volumul. 4. Am rasturnat aluatul pe planul de lucru uns cu ulei (daca dati click pe poza pentru a o mari puteti observa cat de aerat este aluatul): Am impartit aluatul in doua parti egale si pe fiecare am aplatizat-o cu palma in forma unui dreptunghi. Pe una din parti am presarat paietele de ciocolata neagra:pe cealalta cubulete de rahat. 5. Am rulat fiecare parte, apoi le-am rasucit intre ele si am asezat cozonacul astfel format in forma captusita cu hartie de copt: Am acoperit forma cu un prosop de bucatarie si am asezat-o intr-un loc ferit de curenti de aer, caldut, timp de o ora incheiata, pana cand cozonacul arata astfel. 6. Am stropit suprafata cu putin suc si am dat cozonacul la cuptorul preincins la 200 de grade, dupa 10 minute reducand focul la 180 de grade. In momentul in care mi s-a parut destul de rumen, l-am acoperit cu o coala de hartie de copt umezita, continuand coacerea pana la trecerea a 40 de minute. L-am testat daca e destul de copt introducand un bãt pentru frigarui in mijlocul lui. 7. Cand s-a racit l-am pudrat cu putin zahar si l-am taiat felii. Cozonac Ingrediente 600 gr faina 125 gr unt 120 ml smantana 50 ml lapte 70 ml apa 100 gr zahar 1 zahar vanilat 4 galbenusuri 1 lingura ulei 1 fiola esenta vanilie coaja razuita de la o portocala 25 gr drojdie proaspata Umplutura de mac 300 gr mac macinat in masina de cafea 1 cana lapte 3 linguri zahar (puteti pune mai mult, dupa gust) 1 zahar vanilat 1 fiola esenta vanilie Preparare Drodia se dizolva in putin lapte caldut si se lasa sa se umfle vreo 10 minute. Din toate ingredientele se framanta apoi un aluat. Framantati cu mana 30 minute daca nu aveti masina de paine sau robotel de framantat. Se acopera apoi aluatul cu o folie sau un prosop si se pune la loc caldut si fara curenti la crescut pentru cel putin 1 ora Cat creste aluatul preparati umplutura: puneti ingredientele la fiert pana macul e moale(cca 20 minute). La sfarsit adaugati esenta de vanilie. Cand e crescut bine se imparte aluatul in jumatate. Se intind 2 foi si fiecare se unge cu mac fiert in lapte, apoi se ruleaza. Cele doua rulouri rezultate se impletesc si se pun intr-o tava (a mea avea diametrul de 26cm). Se lasa la crescut in tava cca 30 -45 minute. Se unge cozonacul cu galbenus batut cu putin lapte si se orneaza cu zahar si mac. Se da la cuptor ;a 180C pana se rumeneste, cam 50 minute -1 ora

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu